Günümüzde
gıda ve sağlık arasındaki ilişkinin daha net anlaşılması, kentleşme,
çalışan nüfusun artışı ve doğal olarak yaşam koşullarının değişmesi
nedeniyle, tüketicilerin besin değeri ve duyusal kalitesi yüksek,
güvenli, sağlıklı, ekonomik, daha uzun süre saklanabilir gıda ürünlerine
ve çeşitliliğe olan talepleri de artmıştır. Bu kapsamda, İTÜ Gıda
Mühendisliği Bölümünde gıda sanayinin ihtiyaçları da dikkate alınarak
yeni proses/sistem/bileşen/ürün çözümleri geliştirmek amacıyla çeşitli
konularda araştırmalar yapılmaktadır. Bölümün araştırma alanları gıda
bilimi, gıda teknolojileri, gıda işleme, gıda toksikolojisi, gıda
güvenliği, gıda mikrobiyolojisi ve gıda kalite kontrolü gibi konuları
içermektedir.
- Mikrobiyal metabolitler
- Yeni ürün geliştirme
- Fonksiyonel gıdalar
- Mikotoksinler (Aflatoksin, Okratoksin vb. gibi)
- Gıda bulaşanları (Ağır Metaller, Tarımsal İlaç Kalıntıları, Hormonlar, vb. gibi).
- Gıda katkı maddeleri (Antioksidanlar, Emülgatörler, Renklendiriciler, vb. gibi)
- Gıda işleme teknolojileri (Hububat süt, yağ, meyve-sebze vb gibi)
- Gıda sanayinde HACCP sistemi uygulamaları ve kalite güvence sistemleri
- Gıda ambalajlama - Modifiye Atmosfer Ambalajlama
- Gıdaların Duyusal Değerlendirmesi
- Mikrobiyolojik analizler
- Reoloji ve gıda dokusu
- Gıdaların raf ömrü
- Gıdaların sağlıklı bileşenleri ve antioksidan kapasiteleri
- Gıdaların ışınlanması
- Mikrodalga teknolojisi